2013. november 8., péntek

Verona

1. nap, október 27., vasárnap. Verona, az első állomás. Kényelmesen autózva, kb. 11 és 11.30 között értünk Veronába. Parkoló keresése: telt ház. Egyszerűen minden hely foglalt, így végül a történelmi belváros falánál, a buszparkolók mellett álltunk le. Szerencsére vasárnap volt, így nem kellett a parkolási időkorlátozást figyelembe vennünk.  Innen, a parkolóból, minden elérhető közelségben volt. Akár virutálisan bejárhatjuk a várost: ItalyGuide - Verona térképe.

Minden egy irányban van

Személy szerint nekem Verona az egyik kedvencem. 2000-ben a Világörökség része lett a város, épületeinek értéke és történelmi jelentősége miatt. Igazi időutazás a városi séta, az ókortól a reneszánsz koron át a mai, modern korig. Lenyűgöző...!

Fekvése is nagyon szép, az Adige folyó partjainál helyezkedik el.

Adige

Hivatalos turisztikai weboldala: Verona. Hogy mit érdemes Veronában megnézni? Gyakorlatilag mindent, de ami kihagyhatatlan az az Aréna, Júlia erkélye (olasz link, magyar link) és a főbb terek, templomok, szerintem. A város hangulata, szépsége mindenütt átjárja a nyitott szemű turistákat, akikből itt és akkor nem volt túl sok.

Az Aréna vagy Amfiteátrum szerves része a városnak, gyakran vannak itt operaelőadások és más koncertek, mi is éppen egy ilyen rendezvény utáni bontást nézhettünk meg... :)

A város szívében. A 3. legnagyobb amfiteátrum
Ha római kori emlék, akkor a légió is jelen van :)
Nem "lóg ki" az épület a többi közül, csak a fala... :)
A kőkemény római katonákkal
Az Arénában
Egy helyi - egy turista :)  (Arénából)
A klasszicista városháza részlete az Arénából

A turisták kedvenc helye Júlia háza az erkéllyel. Rengetegen vannak mindig. Évente akár 1 millió ember is felkeresi ezt a helyet. Zarándokhely, főleg a szerelmeseknek és azoknak, akik szeretnének szerelmesek lenni... :) A falak tele vannak cédulákkal, szerelmes üzenetekkel, melyeket rágógumival rögzítenek a falra. Sok üzenet már rég az enyészeté, de a rágógumi még mindig ott virít a falon, tömegesen. Elég gusztustalan... :)

A Júlia-szobor mellének fogdosása kötelező, egymást váltva fotóztatják magukat az emberek a szoborral, miközben kezükkel illetlenül illetik szegény Júliát.

Az erkély
Júlia
Boldog látogatók, erkély-hősök és hősnők

Ha sikerül a tömegből kijutni, érdemes a Piazza delle Erbe felé elindulni Júlia erkélyétől. Az olasz tereknél megszokott módon ez a tér is rabul ejti az embert hangulatával, épületeivel, az időutazással. Valamikor ez volt Verona Fóruma, még a római korban.

Piazza delle Erbe, jobbra Case Mazzanti, szemben Palazzo Maffei

Itt látható Mazzanti háza színes, festett homlokzatával, a Maffei palota (Palazzo Maffei), Herkulessel, Jupiterrel, Vénusszal, Merkúrral és Minervával, illetve hát szobraikkal a tetején. Ez egy barokk stílusú palota, fokozva a tér kissé kaotikus összképét, de nekem pont ez tetszett benne, ez a gazdag "keveredés".

Palazzo Maffei és a fontana Madonna Verona
Mazzanti házának színes, festett homlokzata

A Maffei palota mellett áll szorosan a Gardello torony, mely a város első harangtornya, ha minden igaz. Torre del Ore néven is emlegetik, azaz az "Órák tornya" néven. Nekem személy szerint jobban tetszik, mint a Lamberti torony (lásd lejjebb).

Torre del Gardello
Hercules

A téren mutatványosok, piacozók, sültgesztenyeárusok, kávézók és fagylaltozók, éttermek találhatók.

Nyüzsgő élet középkori "díszletek" között
Egyensúly

Velence szimbóluma, a szárnyas oroszlán, azaz Szent Márk oroszlánja itt is megtalálható: Pax tibi...

Pax tibi Marce, evangelista meus
(Béke néked Márk, én evangélistám)

Szintén az Erbe téren található a 84 m magas Lamberti torony (Torre dei Lamberti), melyet a XII. században építettek. Igaz később villámcsapás érte, így a XV. században kicsit "helyrepofozták". Érdemes felmenni a toronyba és onnan körülnézni, illetve meghallgatni harangjait, melyek óránként rázendítenek.

Torre dei Lamberti a Piazza dei Signori felől

És még mindig nincs vége. :) Van még egy érdekes épület e téren: a Domus Mercatorum, vagy Casa dei Mercanti, szóval a kereskedők háza, melyben ma egy bank található. Az 1200-as évek elején épült, még fából, a XIV. század elején építették át kőből, később sokat variáltak rajta, de aztán eredeti formájába állították vissza, ha lehet hinni az internetes forrásoknak. Mindenesetre érdekes épület, kissé keleties hatása van, de megvannak az olasz reneszánsz csipkés "betétei" is a tetején. Nekem bejött... :)

Domus Mercatorum

Az Erbe térről közvetlenül elérhető Verona egyik legszebb tere: a Piazza dei Signori. Kicsi, de gyönyörű tér. Az alábbi térképen látható, hogy a fent és a következőkben említett épületek merre is helyezkednek el:

Verona térképrészlete (forrás: Google Map)

A Signori térről - érdekes módon - egy fotó sem szerepel az ItalyGuides oldalon, pedig ez a tér gyönyörű. Itt találjuk a 12. századi városházát és igazságügyi palotát (Palazzo Bella Ragione), a 84 méter magas Torre dei Lambertit (van, ahol csak 83 métert írnak :)), Dante szobrát, Fra'Giocondo reneszánsz loggiáját (Loggia di Consiglio) és a Scaligerek palotáját, melynek bejárata fölött szintén találkozhatunk Szent Márk oroszlánjával.

Érkezés az Erbe tér felől
Városháza, igazságügyi palota részlete...
...és egésze a Lamberti toronnyal
Loggia di Consiglio és Dante
Dante, az egyik legszebb Dante-szobor
Nyüzsgés a téren

Még sok-sok kép lenne, de ennyi is elég, szerintem, hogy kedvet kapjon az ember és elutazzon Veronába. Ezt had erősítsem meg egy Jókai idézettel:
"Verona maga egészben egy teljes múzeum, hol minden utcafordulónál egy-egy régmúlt század képével találkozunk. A kövek beszélnek: régi nagyságról, dicsőségről; tartogatják az emlékeit a világtörténetbe vérrel beírt nevű nagy uralkodóiknak, s az emlékek kőből, ércből megörökítve, még a fejedelmeknél is nagyobb hírű művészek remeklései."
(Jókai Mór: Utazás egy sírdomb körül)

Irány tovább: vár minket Mantova...

A Via Dante Alighieri felől

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése