2013. november 8., péntek

Pisa

2. nap, október 28., hétfő. Irány Pisa. Pisában már többször jártunk, de szerintem nem lehet megunni. És a ferde toronyban még nem voltunk...:) Napsütéses, felhős időjárás, sok-sok ember. Volt egy olyan naiv elképzelésünk, hogy nem lesznek sokan ebben az időszakban, de úgy látszik, ez Olaszországban nem számít. Mindig, mindenhol sokan vannak. Azért olyan nagy tömeg nem volt. Némi sorbanállás a jegypénztárban, a torony előtt, de nem volt vészes... :)

Nyugodt, hétköznapi tempó
Turisták?
Sehol...
A parkok is csendesek

Pisa városa nagyon hangulatos, szép. A fő turista látványosságnál, azaz a ferde toronynál összpontosul a turisták támadása, a többi utca viszonylag békés, a parkok csendesek. Az Arno menti utcák nagyon érdekesek, jellegzetesek, de hát a lényeg, ugye... :)

Közeledünk

Előzetes felkészülésnek nagyon ajánlom a következőt: virtuális Pisa. Ez az ItalyGuides oldal sok városról tartalmaz nagyszerű anyagot! Ajánlom ezt az oldalt is: opapisa. Akár online jegyvásárlás is lehetséges itt.

Mintha jobban dőlne...

A torony mellett a Dóm is csodálatos. Dom Santa Maria Assunta. Önálló építészeti stílus, a pisai román stílus megtestesítője. Kívül és belül egyaránt csodálatos.
A ferde torony felőli oldalon éppen felújításokat végeznek, de szerencsére a fő homlokzati oldal teljes pompájában látható.

Dom Santa Maria Assunta
A Dóm a Ferde toronnyal

A Csodák tere, azaz a Piazza dei Miracoli, vagyis a Piazza del Duomo valóban csodákat tartalmaz: a Dóm, a Ferde torony (Torre pendente), a Keresztelő kápolna (Battistero di San Giovanni). 

A Dómot belülről is feltétlenül meg kell nézni. A sok szépség mellett kiemelkedő látványosság Giovanni Pisano szószéke, a korinthoszi oszlopok és minden más... Néhány kép:

A főhajóban, korinthoszi oszlopok között
Az oltár
Iszlám és bizánci hatás is érvényesül a belső térben
Az oltár előtt
Színes mennyezeti freskók
Mellékhajóban
A szószék részlete
A szószék
Szobrok...

A ferde toronyba bejutáshoz háromszor kell sorba állni. Először a jegypénztárban, utána a csomagmegőrzőnél és végül magánál a toronynál. A jegy adott időpontra szól, csoportosan lehet csak bemenni, és semmilyen csomagot, táskát nem lehet felvinni. Fényképezőgépet természetesen lehet. A torony belsejében először egy angol vagy más nyelvű történeti áttekintést adnak - szerintem teljesen feleslegesen.  A torony belsejében egyébként nincs semmi, egy nagy "cső" az egész.

A "cső"

A tájékoztató után "szabad a vásár", lehet felkapaszkodni a harangokig. Voltak, akiket nagyon megviselt a lépcsőzés, 294 (296) lépcsőfok van, elég magasak, a legvégén szűk csigalépcsőn érjük el a tetőt.

Utolsó lépcsők

A dőlést lehet érezni, de nem félelmetes, inkább érdekes élmény. A kilátás a Dóm térre szép, a város felé nem annyira, mivel elég lapos fekvésű a város. A lejutást nehezítheti, hogy az egyes csoportokat "egymásra eresztik" az olaszok. Időnk bőven van odafent, kedvünkre nézelődhetünk:

A Dóm tér fentről
A torony alattiak
Harangtorony
Részlet egy harangról
Romolusék árnyéka

Ismét a földön. Ideje továbbállni. Irány Lucca. Néhány búcsúkép:

Ott voltunk fent
Battistero
Távolodunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése