2013. november 8., péntek

Mantova

Mantova kb. 45 km Veronától. Az E45/A22 autópályán nagyon gyorsan elérhető. 2013. október 27-én, 16:49-kor készítettem el az első fotót. pedig már több, mint félórája a városban voltunk. Parkolót kerestünk a belvárosban, illetve közelében. Nem volt egyszerű, telt ház volt, mint a legtöbb olasz belvárosban. Nagy nehezen sikerült egy helyet elcsípnünk közel félóra körözés után.
Hivatalos weboldala: Mantova.
Lombardia egyik jelentős városa, bár - állítólag - a turisták számára nem annyira vonzó, mint Verona, Pisa vagy például Firenze. Pedig gyönyörű fekvésű és látnivalókkal teli város. Persze mi is csak érintőlegesen néztük meg a várost, szálláshelyünkre tartva.

"Tóba ékelődő" város (forrás: Google Map)

Október vége lévén, sajnos hamar besötétedett, így sietnünk kellett. A főbb látnivalók a félszigetszerű részen helyezkednek el, így mi is oda tartottunk a Corso Umberto I-n. Hamar elérhető ez a történelmi városrész, ahol elsőként a Szent András-bazilikába botlottunk, melyben Mantegna sírja található. Belső tere nagyon szép, de kivülről nem tett ránk nagy hatást. 

Szent András-bazilika

A bazilika mögött található Piazza Erbe éttermeket és éppen felújítás alatt álló épületeket "tartalmazott", de terített asztallal vártak bennünket. :) Neve megegyezik a Veronában található tér nevével, de össze sem hasonlíthatók, szerintem.

Tudták, hogy jövünk :) (Piazza Erbe)

A tér árkádsora alatt kereskedők árusították portékáikat, semmi különleges, teljesen normál bevásárló utca az egész. Sok-sok helyi nézelődött és sétálgatott itt.
Továbbhaladva a Via Broletton elértük a Sordello teret. Ez a tér már nagyon tetszett: hatalmas, és az egész kövekkel burkolt, számos palazzo található itt: Palazzo Bonacolsi, Palazzo Acerbi, Palazzo Vescovile és Palazzo Ducale.

Piazza Sordello

A tér jobboldalát a Palazzo Ducale, a Gonzaga család reneszánsz palotája uralja. Gyönyörű park van az épület mögött, és múzeumok benne.

Palazzo Ducale
Palazzo Ducale, igazi reneszánsz szépség

A tér másik uralkodó épülete a mantovai Dóm, vagy Katedrális, teljes neve: Cattedrale di San Pietro. Egészen meglepő épület. Elméletileg román stílusú, de a homlokzata inkább gótikus. Nem sok infót találtam róla az Interneten.

Duomo di Mantova a Palazzo Ducale arkádja felől
Paizza Sordello, háttérben a Basilica di Sant'Andrea
Duomo di Mantova homlokzata
Duomo di Mantova (Cattedrale di San Pietro) jobboldala

A közelben található még a Casa del Rigoletto is, ha valakit érdekel az opera... :) Mantova, mint helyszín a Rómeo és Júliából is ismerős lehet.

Ennyit láttunk kb. 1-1,5 óra alatt Mantovából, nem sok, de arra elég volt, hogy a szokásos mondatomat itt is elmondjam: Ide még vissza kell jönni egyszer... :) Mindenképpen! Még egy link a végére: Mantova Tourist Guide. Nagyon jó!

Körülbelül 200 km-es út várt még ma ránk. Szállásunk  Marina di Pietrasantában, a Ligur-tenger partján volt, így időben kellett elindulnunk. (A15/E33 autópálya, La Speziánál E80)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése